Μάθετε τα βασικά για τη φορολογική δήλωση πριν ξεκινήσετε. Ας δούμε ποιοι οφείλουν να υποβάλλουν και πώς διεκπεραιώνεται η υποβολή.

Ποιοι υποβάλλουν;

Σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης έχουν

  • Όσοι έχουν κάνει έναρξη εργασιών ατομικής επιχείρησης.

  • Κάθε φυσικό πρόσωπο που είναι άνω των 18 ετών, κατοικεί στην Ελλάδα και αποκτά πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα (δηλαδή εισόδημα από εργασία, τόκους, επενδύσεις και περιουσιακά στοιχεία). Τα εξαρτώμενα μέλη άνω των 18 που έχουν εισόδημα, οφείλουν εξίσου να υποβάλλουν φορολογική δήλωση.

  • Οι κάτοικοι εξωτερικού οι οποίοι αποκτούν πραγματικό εισόδημα φορολογούμενο με οποιοδήποτε τρόπο (πχ. βάσει κλίμακας ή αυτοτελώς) ή απαλλασσόμενο από πηγές Ελλάδος (δηλαδή που δεν φορολογείται).

Σημαντική σημείωση

Στη δήλωση συμπληρώνονται υποχρεωτικά όλα τα εισοδήματα ανεξάρτητα από τον τρόπο φορολόγησής τους, καθώς και τα απαλλασσόμενα από τον φόρο. Σε κάθε περίπτωση παρακράτησης φόρου ακόμη και στην περίπτωση αυτοτελώς ή με ειδικό τρόπο φορολογούμενων εισοδημάτων, συμπληρώνεται και ο παρακρατηθείς ή αποδοθείς, κατά περίπτωση, φόρος.

Σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία δεν είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν φορολογική δήλωση:

  • Οι φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και δεν αποκτούν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

  • Οι κάτοικοι εξωτερικού που διαθέτουν που απλά διαθέτουν περιουσιακό στοιχείο στην Ελλάδα χωρίς να αποκτούν εισόδημα από αυτό, καθώς και οι κάτοικοι εξωτερικού που αποκτούν εισόδημα αποκλειστικά από τόκους κρατικών ομολόγων και εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου.

Πού υποβάλλουν;

Οι δηλώσεις υποβάλλονται υποχρεωτικά μέσω διαδικτύου, εκτός από ορισμένες εξαιρετικές περιπτώσεις που η δήλωση μπορεί να υποβάλλεται σε έντυπη μορφή (πχ. λόγω αποδεδειγμένης τεχνικής αδυναμίας ή εφόσον κρίνεται από τον αρμόδιο προϊστάμενο Δ.Ο.Υ).

Για την ηλεκτρονική υποβολή τα βήματα είναι τα εξής:

  1. Συνδέεστε στην εφαρμογή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Link).
  2. Επιλέγετε το έτος για το οποίο επιθυμείτε την υποβολή δήλωσης.
  3. Επιβεβαιώνετε τα προσωπικά σας στοιχεία (ΑΜΚΑ, ημερ. γέννησης, οικογενειακή κατάσταση κ.λ.π.).
  4. Συμπληρώνετε τα έντυπα Ε2 και Ε3 εφόσον υπάρχει υποχρέωση. Η σύζυγος υποβάλλει τα συνυποβαλλόμενα έντυπα με τους δικούς της κωδικούς πρόσβασης.
  5. Συμπληρώνετε το έντυπο Ε1. Σχετικά μηνύματα καθοδηγούν τον χρήστη και τον ενημερώνουν για τυχόν ανάγκη ελέγχου της υποβληθείσας δήλωσης από τη Δ.Ο.Υ.
  6. Ενημερώνεστε για το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης.
  7. Υποβάλλετε τη δήλωση.
  8. Εκτυπώνετε τα έντυπα Ε1, Ε2, Ε3 και την πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου.

Οι φορολογούμενοι έχουν περιθώριο να υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση έως τις 27 Αυγούστου 2021. Όσοι υποβάλλουν έως τις 28 Ιουλίου, έχουν χρεωστικό υπόλοιπο και επιθυμούν να καταβάλλουν το φόρο εφάπαξ έως τις 30 Ιουλίου θα έχουν έκπτωση 3%.