Μάθετε τα βασικά για τη φορολογική δήλωση πριν ξεκινήσετε. Ας δούμε τι ισχύει φέτος για τις αποδείξεις.

Τι αλλάζει φέτος στον κώδικα φορολογίας εισοδήματος;

Μια από τις σημαντικότερες αλλαγές που επήλθε φέτος αφορά το ύψος των ηλεκτρονικών δαπανών που απαιτείται να πραγματοποιούν οι μισθωτοί και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Ειδικά για το φορολογικό έτος 2020: Το απαιτούμενο ποσό δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ορίζεται σε ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) του πραγματικού εισοδήματος που προέρχεται από μισθωτή εργασία – συντάξεις και επιχειρηματική δραστηριότητα και μέχρι 20.000δαπανών.

Στον υπολογισμό του πραγματικού εισοδήματος δεν περιλαμβάνονται το ποσό της εισφοράς αλληλεγγύης και το ποσό της διατροφής που δίδεται στον/στην διαζευγμένο/-η σύζυγο ή σε μέρος συμφώνου συμβίωσης ή εξαρτώμενο τέκνο, εφόσον καταβάλλεται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

Εάν το ποσό των δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής υπολείπεται του απαιτούμενου ποσού δαπανών, ο φόρος προσαυξάνεται ως εξής:

  • Δηλωθέν ποσό δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα μικρότερο του 30% αλλά μεγαλύτερο του 20% του πραγματικού εισοδήματος.

Το ποσό που προκύπτει από τη θετική διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου και του δηλωθέντος ποσού δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής πολλαπλασιάζεται με συντελεστή έντεκα τοις εκατό (11%).

Παράδειγμα

Φορολογούμενος με εισόδημα 15.000€ και δηλωθείσες δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ύψους 4.050€ (δηλαδή 27% αντί 30%) θα έχει προσαύξηση του φόρου η οποία υπολογίζεται ως εξής:

(Απαιτούμενο ύψος δαπανών – Δηλωθέν ύψος δαπανών) * 11% το οποίο είναι ισοδύναμο με (4.500-4.050)*11%, δηλαδή ο φόρος θα είναι 49,5€.

 

  • Δηλωθέν ποσό δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα μικρότερο του 20% του πραγματικού εισοδήματος.

Ο φόρος υπολογίζεται σε δύο βήματα:

  • Το ποσό που προκύπτει από τη θετική διαφορά μεταξύ του 30% και του 20% του πραγματικού εισοδήματος πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 11% και
  • Το ποσό που προκύπτει από τη θετική διαφορά μεταξύ του 20% του πραγματικού εισοδήματος και του % των δηλωθέντων δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 22%.

Παράδειγμα

Φορολογούμενος με εισόδημα 15000€ και δηλωθείσες δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ύψους 2700€ (18% αντί 30%) θα έχει την ακόλουθη προσαύξηση φόρου:

  • (4.500-3.000)*11%= 165
  • (3.000-2.700)*22%= 66

Σύνολο φόρου= 231€

Σημειώνεται πάντως ότι το απαιτούμενο ποσοστό των αποδείξεων μπορεί να περιοριστεί στο 20% αν κάποια έξοδα που δεν εμπίπτουν στην κατηγορία των ηλεκτρονικών δαπανών είναι ιδιαίτερα υψηλά. Αυτό συμβαίνει όταν οι καταβολές φόρου εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, οι δανειακές υποχρεώσεις (προσωπικές ή επαγγελματικές) προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τα ενοίκια, υπερβαίνουν το 60% του πραγματικού εισοδήματος. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η εξόφληση των ανωτέρω εξόδων με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

Εξαιρούνται από την υποχρέωση πραγματοποίησης των ελάχιστων δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα εξαιρούνται οι φορολογούμενοι άνω των 70 ετών, άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%, όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας ή ψυχιατρικό κατάστημα, οι ανήλικοι που υποβάλλουν υποχρεωτικά φορολογική δήλωση και οι υπηρετούντες τη στρατιωτική τους θητεία.