Μάθετε τα βασικά για τη φορολογική δήλωση πριν ξεκινήσετε. Ας δούμε πώς δηλώνονται φέτος τα ποσά των ενοικίων.

 

Ποια ποσά και πώς δηλώνονται στο Ε2;

Δηλώνονται και φορολογούνται αποκλειστικά και μόνο τα ποσά ενοικίων που εισπράχθηκαν πράγματι από τους ενοικιαστές καθ’ όλο το έτος 2020. Τα ποσά αυτά θα φορολογηθούν αυτοτελώς με την ειδική κλίμακα φορολογίας εισοδημάτων από ακίνητα. Οι ιδιοκτήτες που έχουν υποστεί περιοδικές μειώσεις ενοικίων λόγω COVID, μπορούν να τα δηλώσουν στο Ε2 με τους ακόλουθους τρόπους:

 

1. Είτε να αναγράψουν τα ποσά σε διαδοχικές εγγραφές ανά ομάδες μηνών των διαφόρων περιόδων ολοκλήρων ή μειωμένων μισθωμάτων (συνήθως 4 διαφορετικές εγγραφές, σε 4 σειρές ανά κατηγορία μειώσεων),

 

2. Είτε να αθροίσουν το σύνολο των μισθωμάτων που εισέπραξαν καθ’ όλο το 2020 και να το διαιρέσουν δια του 12, θέτοντας στο πεδίο του ενοικίου το πηλίκον της διαίρεσης, ώστε ο πολλαπλασιασμός του επί 12 να δίνει το σωστό αποτέλεσμα στο Ε2. Ο τρόπος αυτός είναι μονόδρομος για όσους έχουν να δηλώσουν μισθώματα από πολλά ακίνητα.

 

Τέλος, στο πεδίο που ζητείται ο αριθμός δήλωσης της μίσθωσης στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ, πρέπει να συμπληρωθεί ο αριθμός δήλωσης της τελευταίας τροποποίησης, ή του αρχικού μισθωτηρίου αν δεν έχει τροποποιηθεί.

 

Ποια ποσά δε δηλώνονται ή δε φορολογούνται;

1. Δεν δηλώνονται τα ποσά των αποζημιώσεων που καταβλήθηκαν από το Δημόσιο, είτε συμψηφιστικά στην αρχή, είτε με κατάθεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ιδιοκτητών για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020, γιατί είναι εκ του νόμου αφορολόγητα και ακατάσχετα.

 

2. Δεν δηλώνονται τα ποσά κατά τα οποία μειώθηκαν νόμιμα τα μισθώματα και χάθηκαν οριστικά για τους ιδιοκτήτες.

 

3. Δεν δηλώνονται προς φορολόγηση, αλλά μόνον προς αναβολή της, σε ειδικό κωδικό, τα ποσά που παρέμειναν ανείσπρακτα μέχρι και το χρόνο υποβολής της φετινής φορολογικής δήλωσης.