Μάθετε τα βασικά για τη φορολογική δήλωση πριν ξεκινήσετε. Ας δούμε τι ισχύει για τους κατοίκους εξωτερικού.
Ποιοι είναι οι φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού;
Κάτοικοι εξωτερικού θεωρούνται τα φυσικά πρόσωπα που είναι εγγεγραμμένοι στη Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού ή στα τμήματα Κατοίκων Εξωτερικού των Δ.Ο.Υ. της περιφέρειας, ανάλογα με τον τόπο κατοικίας του φορολογικού τους εκπροσώπου.
Τι ορίζει η φορολογική νομοθεσία;
Ο φορολογούμενος που έχει τη φορολογική του κατοικία στην αλλοδαπή, φορολογείται στην Ελλάδα μόνο για το εισόδημα που αποκτά εντός της επικράτειας. Στην περίπτωση που δεν αποκτά πραγματικό εισόδημα στην Ελλάδα, δεν έχει υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης στην Ελλάδα.
Αντιθέτως, ο φορολογούμενος που έχει τη φορολογική του κατοικία στην Ελλάδα, αλλά αποκτά εισόδημα στο εξωτερικό, υπόκειται σε φόρο στην Ελλάδα για το παγκόσμιο εισόδημα που απέκτησε μέσα στη φορολογική χρήση.
Οι φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού δεν δικαιούνται τις μειώσεις φόρου στην Ελλάδα για το εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, εκτός εάν διατηρούν τη φορολογική τους κατοικία σε άλλο κράτος – μέλος της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ. και
α) τουλάχιστον το ενενήντα τοις εκατό (90%) του παγκόσμιου εισοδήματος τους αποκτάται στην Ελλάδα ή
β) αποδεικνύουν ότι το φορολογητέο εισόδημα τους είναι τόσο χαμηλό ώστε θα δικαιούνταν της μείωσης του φόρου δυνάμει της φορολογικής νομοθεσίας του κράτους της κατοικίας τους.
Οι φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού δεν υπόκεινται σε τεκμήρια διαβίωσης. Εάν ο φορολογικός κάτοικος εξωτερικού αποκτά πραγματικό εισόδημα στην Ελλάδα τότε είναι υποχρεωτική η υποβολή φορολογικής δήλωσης στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά
α) Δεν εφαρμόζονται οι αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης για τους φορολογικούς κατοίκους εξωτερικού (δεν τεκμαίρεται εισόδημα λόγω κατοχής-ιδιοκτησίας κάποιου αντικειμένου π.χ. ακινήτου)
β) Δεν εφαρμόζονται οι αντικειμενικές δαπάνες απόκτησης (τεκμήρια απόκτησης) περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα για φορολογικούς κατοίκους εξωτερικού εφόσον ο κάτοικος αυτός δεν έχει εισόδημα στην Ελλάδα.
Οι δηλώσεις των φορολογικών κατοίκων του εξωτερικού υποβάλλονται έως την ημερομηνία που υποβάλλονται και οι δηλώσεις των κατοίκων της ημεδαπής, δηλαδή μέχρι τις 27 Αυγούστου 2021. Εξαιρούνται όσοι μετέφεραν τη φορολογική τους κατοικία εντός του 2020, για τους οποίους οι προθεσμία παρατείνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.
Ο φορολογικός κάτοικος αλλοδαπής οφείλει να επιβεβαιώσει τη χώρα φορολογικής του κατοικίας. Επίσης, συμπληρώνει τον Αριθμό Φορολογικής Ταυτοποίησης (τον αριθμό που χρησιμοποιεί στη φορολογική αρχή της αλλοδαπής). Ο φορολογούμενος είναι υποχρεωμένος να έχει διαθέσιμο το πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας, σε περίπτωση που κληθεί να το προσκομίσει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., προκειμένου να αποδείξει τη χώρα της φορολογικής του κατοικίας.
Πρόσφατα σχόλια