Κάποιοι όροι μισθοδοσίας χρησιμοποιούνται συχνά όμως γνωρίζετε επακριβώς τον ορισμό τους; Σε τι διαφέρει η πλήρης από την μερική απασχόληση και την εργασία εκ περιτροπής;

Πλήρης Απασχόληση

Πλήρης απασχόληση υπάρχει όταν συμφωνείται παροχή εργασίας που καλύπτει το ωράριο πλήρους απασχόλησης που ισχύει στην επιχείρηση. Το ωράριο πλήρους απασχόλησης μπορεί να προκύπτει από τη σχετική συλλογική σύμβαση εργασίας, τον κανονισμό εργασίας, τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, την επιχειρησιακή συνήθεια κ.ο.κ. Πλήρης  απασχόληση  των μισθωτών γενικά θεωρείται η παροχή εργασίας κατά 5 ημέρες την εβδομάδα, για  8 ώρες την ημέρα και για 40 ώρες την εβδομάδα ή  6 μέρες την εβδομάδα, χωρίς να υπερβαίνουμε τις 40 ώρες την εβδομάδα σε κάθε περίπτωση. Ο κατώτατος μισθός που ισχύει για την πλήρη απασχόληση είναι τα 550€ καθαρά/μήνα.

Μερική Απασχόληση

Μερική απασχόληση υπάρχει όταν συμφωνείται παροχή εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου, η οποία είναι μικρότερης διάρκειας από την κανονική απασχόληση. Δηλαδή, ο εργαζόμενος απασχολείται για λιγότερες ώρες από το πλήρες ωράριο την ημέρα και για 5 ή λιγότερες μέρες την εβδομάδα. Το κατώτατο ωρομίσθιο που ισχύει για την μερική απασχόληση για τους εργάτες είναι τα 3,73€ καθαρά/ώρα και για τους υπαλλήλους 3,33€ καθαρά/ώρα.

Εκ Περιτροπής Απασχόληση

Εκ περιτροπής απασχόληση θεωρείται η απασχόληση με λιγότερες από 5 ημέρες την εβδομάδα με πλήρες (δηλαδή 8ωρο) ημερήσιο ωράριο εργασίας. Το κατώτατο ημερομίσθιο που ισχύει για την εκ περιτροπής απασχόληση είναι για τους εργάτες τα 29,84€ καθαρά/ημέρα και για τους υπαλλήλους 26,64€ καθαρά/ημέρα.