Οι πιο συχνές ερωτήσεις κατοίκων εξωτερικού.
Παρακάτω θα δείτε τις απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις κατοίκων εξωτερικού, όπως ποιος θεωρείται κάτοικος εξωτερικού, τα δικαιολογητικά και η προθεσμία μεταβολής της φορολογικής κατοικίας, φορολογικά ζητήματα καθώς και τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των κατοίκων εξωτερικού.
-
Με βάση ποια κριτήρια θεωρείται κάποιος κάτοικος εξωτερικού;
Το άρθρο 4 του νόμου 4172 διαπραγματεύεται το πότε ένα φυσικό πρόσωπο είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας. Συνεπώς αν δεν πληροί αυτές τις προϋποθέσεις τότε μπορεί να μεταβάλει την φορολογική του κατοικία.
`Αρθρο 4 Φορολογική κατοικία
Ένα φυσικό πρόσωπο είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας, εφόσον:
α) έχει στην Ελλάδα τη μόνιμη ή κύρια κατοικία του ή τη συνήθη διαμονή του ή το κέντρο των ζωτικών του συμφερόντων, ήτοι τους προσωπικούς και οικονομικούς δεσμούς του ή
β) είναι προξενικός, διπλωματικός ή δημόσιος λειτουργός παρόμοιου καθεστώτος ή δημόσιος υπάλληλος που έχει την ελληνική ιθαγένεια και υπηρετεί στην αλλοδαπή.
Με την επιφύλαξη της παραγράφου 1 ένα φυσικό πρόσωπο που βρίσκεται στην Ελλάδα για χρονικό διάστημα που υπερβαίνει τις εκατόν ογδόντα τρεις (183) ημέρες, αθροιστικά, στη διάρκεια οποιασδήποτε δωδεκάμηνης περιόδου, είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδος από την πρώτη ημέρα παρουσίας του στην Ελλάδα. Το προηγούμενο εδάφιο δεν εφαρμόζεται στην περίπτωση φυσικών προσώπων που βρίσκονται στην Ελλάδα αποκλειστικά για τουριστικούς, ιατρικούς, θεραπευτικούς ή παρόμοιους ιδιωτικούς σκοπούς και η παραμονή τους δεν υπερβαίνει τις τριακόσιες εξήντα πέντε (365) ημέρες, συμπεριλαμβανομένων και σύντομων διαστημάτων παραμονής στο εξωτερικό.
Με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων καθορίζονται οι διαδικασίες μεταβολής της φορολογικής κατοικίας των φυσικών προσώπων συμπεριλαμβανομένης της αρμόδιας υπηρεσίας για την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και κάθε άλλο αναγκαίο θέμα ή λεπτομέρειες για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος άρθρου.
Ένα νομικό πρόσωπο ή μία νομική οντότητα είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας για οποιοδήποτε φορολογικό έτος, εφόσον:
α) συστάθηκε ή ιδρύθηκε, σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο,
β) έχει την καταστατική έδρα του στην Ελλάδα ή
γ) ο τόπος άσκησης πραγματικής διοίκησης είναι στην Ελλάδα οποιαδήποτε περίοδο στη διάρκεια του φορολογικού έτους.
Ο «τόπος άσκησης πραγματικής διοίκησης» είναι στην Ελλάδα με βάση τα πραγματικά περιστατικά και τις συνθήκες λαμβάνοντας υπόψη ιδίως τα εξής:
α) τον τόπο άσκησης καθημερινής διοίκησης,
β) τον τόπο λήψης στρατηγικών αποφάσεων,
γ) τον τόπο ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων ή εταίρων,
δ) τον τόπο τήρησης βιβλίων και στοιχείων,
ε) τον τόπο συνεδριάσεων του διοικητικού συμβουλίου ή όποιου άλλου εκτελεστικού οργάνου διοίκησης,
στ) την κατοικία των μελών του διοικητικού συμβουλίου ή όποιου άλλου εκτελεστικού οργάνου διοίκησης.
Σε συνδυασμό με τη συνδρομή των παραπάνω περιστατικών και συνθηκών είναι δυνατόν να συνεκτιμάται και η κατοικία της πλειοψηφίας των μετόχων ή εταίρων.
-
Ποια είναι τα δικαιολογητικά για τη μεταβολή της φορολογικής κατοικίας;
Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα δικαιολογητικά που απαιτείται να προσκομίσετε εδώ.
-
Ποια είναι η προθεσμία για τη μεταβολή της φορολογικής κατοικίας;
Τα φυσικά πρόσωπα που επιθυμούν να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στο εξωτερικό οφείλουν να υποβάλουν, από 1η Ιανουαρίου και το αργότερο έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του πρώτου δεκαήμερου του μηνός Μαρτίου του φορολογικού έτους που ακολουθεί το φορολογικό έτος αναχώρησης, στο Τμήμα ή Γραφείο Συμμόρφωσης και Σχέσεων με τους Φορολογουμένους της Δ.Ο.Υ. όπου είναι υπόχρεοι υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ως φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας*: αίτηση (έντυπο Μ0) με συνημμένα τα έντυπα Μ1 και Μ7 συμπληρωμένα, όπως ορίζουν οι κείμενες διατάξεις, καθώς και έγγραφη δήλωση με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής τους (ή θεωρημένο με την σφραγίδα της Χάγης apostille αν η βεβαίωση γίνει στο εξωτερικό), για τον ορισμό φορολογικού εκπροσώπου τους στην Ελλάδα. Παράλληλα, εφόσον διαθέτουν, συνυποβάλλουν και τα σχετικά δικαιολογητικά όπως περιγράφονται στην ΠΟΛ.1201/6-12-2017 .
* Παρ’ όλο που η εγκύκλιος αναφέρει ως ημερομηνία υποβολής το αργότερο, την τελευταία εργάσιμη ημέρα του πρώτου δεκαήμερου του μηνός Μαρτίου, οι αιτήσεις γίνονται δεκτές και μετά από αυτή την ημερομηνία χωρίς κυρώσεις.
-
Ποιες θα είναι οι συνέπειες, αν δε δηλώσω ότι είμαι κάτοικος εξωτερικού;
Κάθε φορολογούμενος μπορεί να έχει μόνο μία φορολογική κατοικία. Πολλοί συγχέουν τη φορολογική κατοικία σαν έννοια με τη συνήθη διαμονή και τη μόνιμη κατοικία. Αυτό είναι λάθος. Η εφορία δεν γνωρίζει αν κάποιος έχει φύγει στο εξωτερικό. Αν ο ίδιος δεν το δηλώσει και δεν φροντίσει για τη μεταβολή της φορολογικής του κατοικίας στην αρμόδια τοπική εφορία, οι ελληνικές αρχές θα αγνοούν ότι είναι μόνιμος κάτοικος εξωτερικού. Έτσι αν κάποιος παραλείψει να δηλώσει την μεταβολή της φορολογικής κατοικίας τότε για την εφορία στην Ελλάδα θα συνεχίζει να θεωρείται φορολογικός κάτοικος Ελλάδας και με βάση το άρθρο 3 του νόμου 4172:
`Αρθρο 3 Υποκείμενα του φόρου
Ο φορολογούμενος που έχει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα υπόκειται σε φόρο για το φορολογητέο εισόδημά του που προκύπτει στην ημεδαπή και την αλλοδαπή, ήτοι το παγκόσμιο εισόδημά του που αποκτάται μέσα σε ορισμένο φορολογικό έτος. Κατ΄ εξαίρεση ο φορολογούμενος που είναι αλλοδαπό προσωπικό των εγκατεστημένων στην Ελλάδα γραφείων, σύμφωνα με τις διατάξεις του α.ν. 89/1967 (Α΄ 132), όπως ισχύει, υπόκειται σε φόρο στην Ελλάδα μόνο για το εισόδημα που προκύπτει στην Ελλάδα. Ο φορολογούμενος που δεν έχει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα υπόκειται σε φόρο για το φορολογητέο εισόδημά του που προκύπτει στην Ελλάδα και αποκτάται μέσα σε ορισμένο φορολογικό έτος.
Όμως εκτός του ότι αν κάποιος δεν μεταβάλλει την φορολογική του κατοικία και έτσι θα θεωρείται φορολογικός κάτοικος Ελλάδας – άρα θα πρέπει να φορολογείται για το παγκόσμιο εισόδημά του στην Ελλάδα, μπορεί να αντιμετωπίσει και μια σειρά από άλλες πιθανές συνέπειες, οι οποίες βέβαια εξαρτώνται και επηρεάζονται από πολλούς υποκειμενικούς παράγοντες που εννοείται ότι δεν είναι δυνατόν να αποτυπωθούν και να αναφερθούν όλες. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα εξής: μόνιμος κάτοικος εξωτερικού ο όποιος δεν έχει μεταβάλει την φορολογική του κατοικία και συνεπώς για την Ελλάδα θεωρείται φορολογικός κάτοικος Ελλάδας, για να φέρει χρήματα από την αλλοδαπή στην Ελλάδα θα πρέπει να είναι σε θέση να τα δικαιολογήσει, δεν θα μπορεί όμως, αν παρέμεινε φορολογικός κάτοικος Ελλάδας και δεν δήλωσε το παγκόσμιο εισόδημα στην φορολογική δήλωση στην Ελλάδα και εκεί οι συνέπειες μπορεί να είναι πολύ σοβαρές.
-
Αν δηλώσω ότι είμαι κάτοικος εξωτερικού, θα φορολογηθώ εις διπλούν (και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό);
Όχι. Δεν υπάρχει διπλή φορολόγηση. Αν κάποιος έχει δηλώσει την μεταβολή της φορολογικής του κατοικίας και υποβάλλει δήλωση σαν φορολογικός κάτοικος εξωτερικού, τότε στην Ελλάδα πρέπει να δηλώνει μόνο τυχόν εισοδήματα που αποκτάει στην Ελλάδα και μόνο για αυτά θα φορολογείται στην Ελλάδα. Αν τώρα δεν δηλώσει την μεταβολή της φορολογικής του κατοικίας ή δεν πληροί της προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο τότε θα πρέπει να φορολογείται στην Ελλάδα για το παγκόσμιο εισόδημα του. Σε κάθε περίπτωση με τις χώρες με τις οποίες η Ελλάδα έχει συνάψει σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας εισοδήματος, προβλέπεται για κάθε πηγή εισοδήματος το πού θα φορολογείται αυτό.
Αλλά και με τις χώρες με τις οποίες δεν υπάρχει σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας το υπουργείο οικονομικών έδωσε λύση με τον Ν.4172 που στο άρθρο 9 προβλέπει:
Αρθρο 9 Πίστωση φόρου αλλοδαπής
- Εάν κατά τη διάρκεια του φορολογικού έτους ένας φορολογούμενος που έχει φορολογική κατοικία στην Ελλάδα αποκτά εισόδημα στην αλλοδαπή, ο καταβλητέος φόρος εισοδήματος του εν λόγω φορολογούμενου, όσον αφορά στο εν λόγω εισόδημα, μειώνεται κατά το ποσό του φόρου που καταβλήθηκε στην αλλοδαπή για αυτό το εισόδημα. Η καταβολή του ποσού του φόρου στην αλλοδαπή αποδεικνύεται με τα σχετικά δικαιολογητικά έγγραφα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας.
- Η μείωση του φόρου εισοδήματος που προβλέπεται στην προηγούμενη παράγραφο δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό του φόρου που αναλογεί για το εισόδημα αυτό στην Ελλάδα.
Δες επίσης σχετικά την ΠΟΛ.1067 .
-
Είμαι κάτοικος εξωτερικού πολλά χρόνια και δεν έχω δηλώσει τη μεταβολή φορολογικής κατοικίας. Τι οφείλω να κάνω;
Εάν αποδειχθεί ότι ο φορολογούμενος είναι κάτοικος εξωτερικού και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θεωρείται κάτοικος Ελλάδας κατά τις διατάξεις της εσωτερικής μας νομοθεσίας (π.χ. δεν έχει μεταφέρει την κατοικία του σε μη- συνεργάσιμο κράτος από τις 31.03.2011 έως τις 31.12.2013), είναι δυνατή η μεταβολή της φορολογικής του κατοικίας από την τρέχουσα ημερομηνία, χωρίς την υποχρέωση να υποβληθούν, στη Δ.Ο.Υ. όπου ο φορολογούμενος εμφανίζεται ως κάτοικος Ελλάδας, δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος με το εισόδημα αλλοδαπής προέλευσης για τα έτη που απέδειξε ότι ήταν κάτοικος εξωτερικού.
Σημειώνεται ότι, στην περίπτωση που ο φορολογούμενος υπέβαλε δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος στην Ελλάδα επειδή αποκτούσε εισόδημα στη χώρα μας και αποδείξει ότι είναι κάτοικος εξωτερικού, θα πρέπει να διενεργηθεί εκ νέου εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων παρελθόντων ετών ως φορολογικού κατοίκου αλλοδαπής, λαμβάνοντας υπόψη τις διατάξεις της παρ. 11 του άρθρου 9 του ν.2238/1994, όπως ίσχυαν κατά τα κρινόμενα έτη.
Εάν δεν αποδειχθεί από το φορολογούμενο ότι διαθέτει κατοικία ή διαμονή στην αλλοδαπή ή προκύψει ότι έχει την κατοικία ή τη διαμονή του στην Ελλάδα, τότε θα πρέπει να υποβληθούν τροποποιητικές δηλώσεις όπου θα περιλαμβάνεται το παγκόσμιο εισόδημά του, λαμβάνοντας υπόψη τα όσα αναφέρονται στην παρ. 1 του Κεφαλαίου Β’ της παρούσης περί διπλής κατοικίας.
Σημειώνεται ότι αν ο φορολογούμενος αποκτούσε εισοδήματα στην Ελλάδα τα οποία δεν δήλωνε στο εξωτερικό – αν θεωρηθεί φορολογικός κάτοικος εξωτερικού – τότε ενδέχεται να αντιμετωπίσει συνέπειες και κυρώσεις στο αλλοδαπό κράτος.
-
Πότε είναι υποχρεωμένος ο φορολογικός κάτοικος εξωτερικού να υποβάλει φορολογική δήλωση στην Ελλάδα;
Οι κάτοικοι εξωτερικού έχουν υποχρέωση να κάνουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος μόνο αν έχουν πραγματικό εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή στην Ελλάδα (ακόμα και από τόκους καταθέσεων).
-
Θα πληρώσει ο φορολογικός κάτοικος εξωτερικού φόρο, εάν έχει σπίτι ή αυτοκίνητο στην Ελλάδα;
Όχι, τα τεκμήρια διαβίωσης δεν εφαρμόζονται σε φυσικό πρόσωπο που έχει τη φορολογική κατοικία του στην αλλοδαπή.
Με βάση το άρθρο 33 του ν.4172/2013: «Η ετήσια αντικειμενική δαπάνη και η δαπάνη απόκτησης περιουσιακών στοιχείων δεν εφαρμόζονται:
η) Προκειμένου για αντικειμενικές δαπάνες και υπηρεσίες του άρθρου 31 φυσικού προσώπου που έχει τη φορολογική κατοικία του στην αλλοδαπή. Προκειμένου για δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων του άρθρου 32 φυσικού προσώπου που έχει τη φορολογική κατοικία του στην αλλοδαπή εφόσον δεν αποκτά εισόδημα στην Ελλάδα.»
-
Κάτοικοι εξωτερικού: προθεσμία για υποβολή φορολογικής δήλωσης έτους 2020
Γενικά, οι φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού (για την Ελλάδα φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού θεωρούνται μόνο αυτοί που έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία μεταφοράς του ΑΦΜ τους στη ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού), έχουν την ίδια προθεσμία φορολογικής δήλωσης με όλους τους λοιπούς φορολογούμενους όπως αυτή ισχύει κάθε χρόνο. Η προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2020, μετά από πρόσφατες ανακοινώσεις είναι μέχρι 10 Σεπτεμβρίου 2021. Σημειώστε ότι στην περίπτωση αυτή, αν υπάρχει υποχρέωση πληρωμής φόρου, ο φορολογούμενος θα κληθεί να πληρώσει δύο δόσεις φόρου (από τις οκτώ συνολικά) έως 17 Σεπτεμβρίου (Ιουλίου και Αυγούστου) και την τρίτη έως τέλος Σεπτεμβρίου. Εναλλακτικά, αν ο φορολογούμενος επιθυμεί την εφάπαξ αποπληρωμή του φόρου με έκπτωση 3% θα πρέπει να υποβάλει τη φορολογική του δήλωση και να κάνει την πληρωμή το αργότερο έως 27 Αυγούστου 2021. Υπάρχει όμως και μια εξαίρεση. Εξαιρετικά και μόνο για τους φορολογούμενους που κάνουν τη διαδικασία μεταβολής φορολογικής κατοικίας μέσα στο 2021, η προθεσμία υποβολής φορολογικής δήλωσης είναι μέχρι το τέλος του έτους (31/12) και μόνο για το έτος αυτό. Το 2022 δηλαδή θα υποβάλουν κανονικά με καταληκτική ημερομηνία όπως ισχύει για όλους τους φορολογούμενους.
- Αλλαγή στην υποβολή φορολογικής δήλωσης κατοίκων εξωτερικού το 2021:
Αριθμός φορολογικής ταυτοποίησης.
Μία σημαντική αλλαγή, η οποία ισχύει ήδη από το 2020, είναι ότι οι κάτοικοι εξωτερικού κατά την επιβεβαίωση των στοιχείων τους, ζητείται πλέον να δηλώσουν εκτός απ’ τη χώρα φορολογικής κατοικίας, την πλήρη διεύθυνση μόνιμης κατοικίας τους στο εξωτερικό, όπως και τον αριθμό φορολογικής ταυτοποίησης στην αλλοδαπή. Αριθμός φορολογικής ταυτοποίησης μπορεί να είναι ο αντίστοιχος ΑΦΜ στην αλλοδαπή χώρα, ο αριθμός κοινωνικής ασφάλισης, ο αριθμός ταυτότητας ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο χρησιμοποιούν οι αλλοδαπές φορολογικές αρχές. Ο λόγος είναι προφανώς για να διευκολυνθεί η ανταλλαγή πληροφοριών και διασταύρωσής τους με τις αντίστοιχες φορολογικές αρχές, στο πλαίσιο διακρατικών συμφωνιών που έχουν συναφθεί, με βάση το μοντέλο του Ο.Ο.Σ.Α και εφαρμόζονται ήδη από το 2016. Είναι φανερό ότι οι πληροφορίες αυτές εμπλουτίζονται ολοένα και περισσότερο, στην προσπάθεια ενός παγκόσμιου συντονισμού για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, φοροαποφυγής και μεταφοράς φορολογητέας ύλης. Η ανταλλαγή πληροφοριών είναι υποχρεωτική και αυτόματη και γίνεται μέσω του τραπεζικού συστήματος, γι’ αυτό ίσως έχετε παρατηρήσει ότι οι τράπεζες ζητούν συχνά επικαιροποίηση των στοιχείων της καρτέλας των πελατών τους. Πολλές φορές μάλιστα ζητούν από τους ίδιους τους πελάτες να δηλώσουν την φορολογική τους κατοικία και εκεί χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή ειδικά αν δεν έχει τακτοποιηθεί το θέμα της φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα. Για τους παραπάνω λόγους γίνεται αντιληπτό, πόσο σημαντικό είναι οι κάτοικοι εξωτερικού να ενημερώνουν στην Ελλάδα τη Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού αν μετακομίσουν σε άλλη χώρα στο εξωτερικό. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι ένας φορολογικός κάτοικος εξωτερικού έχει υποχρέωση να δηλώνει παγκόσμιο εισόδημα στην χώρα φορολογικής κατοικίας του, συνεπώς ισχύει και το ανάποδο, αν δηλαδή έχει εισοδήματα στην Ελλάδα ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, θα πρέπει να τα αντιμετωπίζει στη χώρα φορολογικής κατοικίας σύμφωνα πάντα με τις Συμβάσεις Αποφυγής Διπλής Φορολογίας.
Θέλει λοιπόν προσοχή και κατά την επιβεβαίωση των στοιχείων, ο φορολογούμενος να ελέγχει την χώρα φορολογικής κατοικίας που εμφανίζεται κι αν διαπιστώσει ότι δεν είναι σωστή, να τη διορθώσει. Σε αυτή την περίπτωση θα εμφανιστεί μήνυμα ότι θα πρέπει να προσέλθει στη Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού ή σε όποια άλλη αρμόδια Δ.Ο.Υ. ανήκει στην περίπτωση που έχει φορολογικό εκπρόσωπο που κατοικεί εκτός Αθηνών και να προσκομίσει πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας – certificate of tax residence, προκειμένου να αποδείξει την αλλαγή της χώρας φορολογικής κατοικίας.
-
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της μεταβολής της φορολογικής κατοικίας;
Οι λόγοι που πρέπει ένας φορολογούμενος να κάνει την αλλαγή φορολογικής κατοικίας και τα πλεονεκτήματα της μεταφοράς του ΑΦΜ του σε Δ.Ο.Υ. αρμόδια κατοίκων εξωτερικού είναι τα εξής:
- Ο φορολογικός κάτοικος εξωτερικού φορολογείται στην Ελλάδα μόνο για το πραγματικό εισόδημα που αποκτά στην Ελλάδα. Αν δεν αποκτά πραγματικό εισόδημα στην Ελλάδα, τότε δεν έχει καν υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης στην Ελλάδα. Αντίθετα, ο φορολογούμενος που παραμένει φορολογικός κάτοικος Ελλάδας υπόκειται σε φόρο στην Ελλάδα για το παγκόσμιο εισόδημα του.
- Ο φορολογικός κάτοικος εξωτερικού μπορεί να κάνει εμβάσματα μέσω τραπέζης στην Ελλάδα χωρίς να ελέγχεται για αυτές τις κινήσεις (από τις φορολογικές αρχές) και χωρίς να χρειάζεται να δικαιολογήσει τα κεφάλαια αυτά.
- Όταν κάποιος κάνει τη διαδικασία θα προλάβει ενέργειες της Ελλάδας όπως για παράδειγμα να ζητήσει τη διοικητική συνδρομή αλλοδαπής χώρας, να λάβει πληροφορίες για τυχόν εισοδήματα και να τα φορολογήσει στην Ελλάδα φέρνοντας τον φορολογούμενο σε πολύ δύσκολη θέση.
- Οι φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού δεν έχουν τεκμήρια διαβίωσης (πχ. κατοικία στην Ελλάδα, εξοχική κατοικία, αυτοκίνητο, σκάφος που έχει στην Ελλάδα). Σύμφωνα με τον Ν.4172 δεν εφαρμόζονται οι αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης: «Προκειμένου για αντικειμενικές δαπάνες και υπηρεσίες, του άρθρου 31, φυσικού προσώπου που έχει τη φορολογική κατοικία του στην αλλοδαπή. Προκειμένου για δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, του άρθρου 32, φυσικού προσώπου που έχει τη φορολογική κατοικία του στην αλλοδαπή εφόσον δεν αποκτά εισόδημα στην Ελλάδα.»
- Ο φορολογικός κάτοικος εξωτερικού μπορεί οποτεδήποτε να εφαρμόσει τις ΣΑΔΦΕ (Συμβάσεις Αποφυγής Διπλής Φορολογίας) προκειμένου να αποφύγει τη διπλή φορολόγηση.
- Ο φορολογικός κάτοικος εξωτερικού δεν έχει κανένα πρόβλημα ακόμα κι αν έχει εισόδημα και από τρίτη χώρα, αφού η Ελλάδα δεν θα έχει καμία αξίωση να φορολογήσει ένα τέτοιο εισόδημα μιας και θα είναι ενήμερη για την αλλαγή φορολογικής κατοικίας.
- Ευνοϊκές διατάξεις με κίνητρα επαναπατρισμού. Η Ελλάδα έχει ψηφίσει νόμους που δίνουν κίνητρα σε ορισμένες κατηγορίες φορολογούμενων είτε να επιστρέψουν είτε να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικίας στην Ελλάδα. Πάγια προϋπόθεση μεταξύ άλλων είναι, να αποδεικνύει ότι δεν ήταν φορολογικός κάτοικος Ελλάδας για ορισμένα έτη (ανάλογα με την εκάστοτε κατηγορία). Συνεπώς είναι προφανές ότι αν κάποιος δεν έχει κάνει τη διαδικασία δεν θα μπορεί να υπαχθεί σε αυτές τις ευνοϊκές διατάξεις.
- Ο φορολογικός κάτοικος εξωτερικού που αποφασίζει να επιστρέψει στην Ελλάδα, μπορεί να κάνει μεταφορά κεφαλαίων εντός διετίας, χωρίς να χρειάζεται να δικαιολογήσει τα κεφάλαια αυτά και φυσικά χωρίς να υπόκεινται σε φορολογία. Προϋπόθεση αποτελεί η παραμονή στο εξωτερικό για τουλάχιστον τρία έτη και φυσικά να έχει κάνει τη διαδικασία μεταβολής φορολογικής κατοικίας ώστε να θεωρείται και από τις ελληνικές φορολογικές αρχές ως φορολογικός κάτοικος εξωτερικού. Ακόμα, έχει ορισμένες απαλλαγές τελωνειακού χαρακτήρα, πιο συγκεκριμένα, τα πρόσωπα αυτά παραλαμβάνουν ατελώς τα είδη της οικοσκευής τους και μεταφορικά μέσα, δηλαδή ένα ΙΧ.
- Ο φορολογικός κάτοικος εξωτερικού που αποφασίζει να επιστρέψει στην Ελλάδα, ακόμα κι αν δεν μεταφέρει τα κεφάλαια του στην Ελλάδα και παραμείνουν στο εξωτερικό, θα είναι σε θέση να μπορεί να τα δικαιολογήσει οποτεδήποτε στο μέλλον. Αντιθέτως κάποιος που δεν έχει κάνει τη διαδικασία δεν θα είναι σε θέση να τα δικαιολογήσει. Μην ξεχνάτε τις διακρατικές συμφωνίες για υποχρεωτική, αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών.
- Τέλος, να σημειώσουμε ότι σήμερα υπάρχει το υφιστάμενο φορολογικό – νομικό πλαίσιο το οποίο επιτρέπει σε κάποιον να κάνει τη διαδικασία τώρα, έστω και αν έχει φύγει στο εξωτερικό ήδη σε προηγούμενα έτη.
-
Ποια είναι τα μειονεκτήματα της μεταβολής της φορολογικής κατοικίας;
Οι φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού δεν δικαιούνται μειώσεις φόρου στην Ελλάδα για το εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, εκτός εάν διατηρούν τη φορολογική τους κατοικία σε άλλο κράτος – μέλος της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ. και
α) τουλάχιστον το ενενήντα τοις εκατό (90%) του παγκόσμιου εισοδήματος τους αποκτάται στην Ελλάδα ή
β) αποδεικνύουν ότι το φορολογητέο εισόδημα τους είναι τόσο χαμηλό ώστε θα δικαιούνταν της μείωσης του φόρου δυνάμει της φορολογικής νομοθεσίας του κράτους της κατοικίας τους.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη μεταβολή φορολογικής κατοικίας επικοινωνήστε με τους οικονομικούς συμβούλους του γραφείου μας για να λάβετε την καθοδήγηση που χρειάζεστε.
Πρόσφατα σχόλια